Skip to content
Sök

Vanliga Frågor

Sommarlovsveckor

 • Hur anmäler jag mitt barn till sommarlägret?
  I början av mars öppnar bokningen men redan innan kommer man kunna lägga in sina uppgifter i vårat system. Alla lägerplatser kommer släppas samma kväll men med 15 minuters intervall, första veckan släpps  kl 18:00 och därefter släpps andra veckan kl 18:15 osv.
  • Följande betalmetoder går att använda: faktura, kortbetalning, swish
  • När bokningen är genomförd och betalningen är godkänd skickas ett bekräftelsemail.
 • Vad ska mitt barn ta med sig?
  All utrustning som behövs för lägeraktiviteterna, t ex tennisracket eller surfbräda, går att låna. Däremot vill vi att ni tänker på att skicka med barnen följande saker varje dag:
  1. Badkläder
  2. Keps eller solhatt samt solkräm
  3. Regnkläder
  4. Ombyteskläder och skor
  5. Vattenflaska
  6. Frukt eller smörgås till eftermiddagen
  7. Eventuellt pengar till glassköp i en plånbok eller liten märkt plastpåse.
 • Hur anmäler jag frånvaro?

  Om ert barn är frånvarande skall detta anmälas varje dag till receptionen på tel: 018-15 63 00 eller via mail: sommar@kfumalnas.se

 • Var hittar jag kvarglömda saker?

  Kläder och annat som glömts kvar under veckan samlas i en behållare innanför dörren i Sportstugan (huset med omklädningsrummen). Kvarglömda saker sparas hela sommaren och därefter skänks de bort. För att lättare kunna hitta kvarglömda saker rekommenderar vi att ni märker sakerna med barnens namn.

 • När åker bussarna?

  Vi har tre busslinjer:
  Gamla Uppsala-bussen (Tiger), Fyrishovbussen (Delfin), och Stenhagenbussen (Björn).

  Alla bussar lämnar Alnäs kl 15.30 och åker samma vända som på morgonen.
 • När börjar och slutar lägerdagen?
  Alla läger börjar klockan 10.00 på Alnäs.
  Lägret slutar klockan 15.15.
  För de barn som åker med Alnäsbussarna så går de klockan 15.30 från Alnäs. För barn som blir hämtade med bil kommer en lägerledare att gå med barnen upp till Granebergs parkeringsplats. Gruppen kommer dit ca 15.30-15.40.
 • Var stannar bussarna?
  Bussarna till Alnäs stannar på UL:s vanliga busshållsplatser. Det står Högbergs Buss i längst fram på bussen samt att vi har Alnäs-skyltar i framrutan.
 • Hur hittar jag till Alnäs?
  KFUM Alnäs
  Mälarvägen 14-16
  756 53 Uppsala
 • Vad är en gratisplats?

  Med hjälp av välvilliga bidrag från stiftelser och fonder, kan KFUM Uppsala erbjuda gratisplatser för barn i ålder 7-12 år. Antalet platser är begränsat.

  Läs mer om gratisplatser

 • Hur många läger finns det att välja bland?
  Under sommaren finns det upp till 18 läger beroende på period.
 • Får barnen ha mobiltelefoner på sig?

  Om barnen har mobiltelefon med sig kommer dessa att låsas in under dagen. Telefon finns att låna kostnadsfritt i receptionen. Även annan elektronik och värdesaker kommer att låsas in under dagen och vi ser helst att dessa lämnas hemma under aktivitetsveckan.

 • Vad kan man köpa i kiosken?

  Alnäs kiosk säljer endast glass och barnen har möjlighet att handla där efter lunchen . Skicka inte med barnen mer pengar än nödvändigt. Vi vill heller inte att barnen har med sig godis, chips eller liknande.

 • Hur gammal måste mitt barn va för att få gå på läger?
  Vi har läger för barn mellan 7 – 15 år. Vi räknar från det året barnet fyller år.
 • Hur anmäler jag mitt barns allergier?
  Ni anmäler ert barns allergier/behov av specialkost i bokningen.
  Det är viktigt att ni anmäler om ert barn har någon matallergi. Vi serverar inte nötter, fisk eller fläskkött. Specialkost ordnas av våra duktiga kockar.
 • Vad gör jag om jag vill hämta mitt barn tidigare?
  Målsman är skyldig att meddela berörda ledare om barnet ska hämtas tidigare.
  Ni kan även meddela receptionen på 018-156300 eller sommar@kfumalnas.se
 • Hur ser säkerheten kring bad ut?

  På lägren fiske, segling, vildmark och vindsurfing har vi krav på minst 200 meters simkunnighet.

  Bad sker alltid i sällskap av myndig ledare. För grupper med yngre barn är flytväst obligatoriskt.

 • Hur gör jag om mitt barn behöver en assistent?

  Tack vare ekonomiskt stöd från Uppsala kommun och fonder/stiftelser kan vi erbjuda ett begränsat antal assistenter till barn med särskilda behov. Detta önskas i samband med anmälan till våra läger. Assistenten kontaktar familjen en dryg vecka innan aktuellt läger för att stämma behov och upplägg för veckan. Assistenten fungerar som en extra ledare ifall det är så att barnet inte behöver så mycket stöd under veckan men finns där hela tiden som back-up ifall dagsformen varierar.

 • Är det läger på Midsommarafton?

  Vi har läger på midsommarafton, men dagen är en timme kortare än vanligt och slutar klockan 14.00. Bussarna lämnar Alnäs klockan 14.15. Självklart går det bra att vara ledig den dagen, men då är det mycket viktigt att ni meddelar berörda ledare. Meddela oss också om ni vill hämta tidigare. Det kommer inte att arrangeras något allmänt midsommarfirande på Alnäs, utan vi firar själva med barnen.

 • Varför frågar ni om mitt barn får fotograferas i anmälan?

  Ibland skrivs det reportage om verksamheten och då händer det att barnen fotograferas. Vi fotar även själva emelleanåt för att använda i marknadsföringssyfte. Om ni inte tillåter detta vill vi att ni meddelar detta i er anmälan.

 • Mitt barn har diabetes, vilket stöd finns att få?

  Vi har barn med diabetes på Alnäs varje år. Vi rekommenderar barn med diabetes (där hjälp och koll av vuxen behövs) att ansöka om assistent. Då kommer barnet att få en ledare som kontaktar er en dryg vecka innan lägret som sen är med barnet hela veckan. Om ni vill kan ni träffas och visa hur utrustning och avläsning fungerar i lugn och ro innan lägret börjar. Det är inte säkert att assistenten har erfarenhet av diabetes men fördelen är att ni föräldrar och assistenten kan ha löpande kontakt under veckan. Det skapar trygghet både för ert barn, er föräldrar och assistenten.

 • Jag har avbokat, hur får jag pengarna tillbaka?

  Sker avbokning tidigare än 21 dagar före lägerstart dras endast en administrationsavgift på 300:- från lägerkostnaden. (Exempelvis om lägret kostar 1050:- får du tillbaka 850:-).

  Sker avbokning senare än 21 dagar före lägerstart debiteras 100% av bokningsbeloppet. Lägeravgiften återbetalas endast mot läkarintyg men även då dras en administrationsavgift på 300:-

  En kortbetalning återbetalas automatiskt till det konto ditt kort är knutet till och en swishbetalning återbetalas till det kontot du swishat ifrån.

  Har du fått en faktura eller delbetalningsplan behöver du fylla i ett återbetalningsformulär på qvickly.io/aterbetalning. Återbetalningen kan ta upp till 10 dagar från det att du fyllt i formuläret.